top of page

Martinova pojedina

Tudi martinovo je lahko priložnost za družinsko praznovanje. Pri nas doma in ostalemu sorodstvu, daljnemu in bližnjemu, ni nobenega Martina ali Martine, pa vendarle ni razloga, da se ne bi zbrali za domačo mizo ob tradicionalnem jedilniku. Letos okrevam po operaciji stopala, zato so pojedino, ki je bila Martinova gos, mlinci z rdečim zeljem ter vinski šodo, ob mojih navodilih in manjši pomoči, pripravili otroci.

Martinova raca

Martinova gos

1 zamrznjena gos

2 manjši jabolki

2 češnnjeva paradižnika

1 pomaranča

3 vejice rožmarina

1 jedilna žlica kosovega olja

1 dcl belega vina

1 jedilna žlica bio vegete

Gos dan prej damo iz zamrzovalnika in jo čez noč odtajamo v hladilniku. Zjutraj jo operemo in popivnano s papirnato kuhinjsko brisačo. Odstranimo morebitno drobovino in vso vidno maščobo. Gosko od znotraj in zunaj natremo z vegeto. Jabolka operemo in razrežemo na četrtine. Odstranimo peške in četrtine narežemo na manjše kose. Pomarančo olupimo in jo narežemo na kolobarje. Paradižnika operemo. Jabolka, pomaranče in paradižnike zmešamo v skledi in dodamo rožmarin. Če nimajo pri rokih svežih vejic, lahko damo jedilno žlico suhega rožmarina. Če smo kupili gosko z drobovino, drobovino operemo, odstranimo maščbo in razrežemo na manjše delo. Dodamo v skledo z jabolki, pomarančo in paradižnikoma. Zmešamo in s tem nadevamo notranjost goske. V pekač položimo peki papir, da bo kasneje manj naporno čistiti pekač. Gosko s sprednjo stranjo položimo na peki papir in jo premažemo s kosovim oljem. Pečico vklopimo na 180 stopinj Celzija in vanjo damo gosko. Čez pol ure gosko polijemo z maščobo, ki je že nastala ob peki in to ponavljamo vsake pol ure. Ko gosko drugič polijemo z maščobo, jo hkrati polijemo z belim vinom in temperaturo znižamo na 150 stopinj Celzija. Čas pečenja goske ali race je odvisen od teže. Za vsak kilogram potrebujemo uro. Če je goska težka 4 kg, jo pečemo 4 ure. Zadnjih 10 minut temperaturo pečice povečamo na 200 stopinj Celzija. Zadnje pol ure pečenja goske ali race se lotimo še priprave vinskega šodoja ter dušenega rdečega zelja z jabolki in mlincev. Ko je goska pečena, v omačnico shranimo omako, ki je nastala pred pečenjem. Z njo si laho vsak sam po želji pri mizi prelije mlince.

Dušeno rdeče zelje

Dušeno sladko rdeče zelje z jabolki

1 zavitek zamrznjega rdečega zelja z jabolki

1 čajna žlička rjavega sladkorja

ščepec mletega cimeta

ščepec mletih klinčkov

1 jedilna žlica masla

Maslo počasi raztopimo v loncu, ko je čisto raztopljeno, dodamo sladkor in ga rahlo karameliziramo. Dodamo rdeče zelje z jabolki, cimet in klinčke ter zalijemo z malo vode. Premešamo in pokrijemo. Kuhamo tako dolgo, da se zelje stali. Vmes večkrat premešamo in po potrebi dodamo vodo. Če imamo pri roki brusnice, kuhan kostanj in suhe fige, lahko v zelje dodamo tudi dve jedilni žlici zamrznjenih brusnic, pet opravnih in na četrtine narezanih suhih fig ter na četrtine razrezan kuhanj kostanj.

Mlinci

1 zavitek mlincev

voda

ščepec soli

V večjem kuhinjskem loncu zavremo vodo, ki smo ji dodali ščepec soli. V drugi lonec nadrobimo mlince. Ko voda zavre, jo prelijemo čez mlince in pokrimejo za 5 minut. Nato vodo odcedimo. Mlince pokrijemo nazaj in shranimo na toplem.

Vinski šado

Vinski šodo

3 rumenjaki

3 beljaki

1 vanili sladkor

100 gramov mletega sladkorja

2,5 dcl belega vina

Rumenjake v loncu, ki ga bomo potem dali v vodno kopel, s sladkorjem v prahu zmešamo v gladko zmes. Iz beljakov stepemo sneg (za podrobnosti, poglej na recept Majina rolada). Lonec z rumenjaki damo v vodno kopel in mešamo, dokler ne dobimo penasto zmes, počasi dodajamo vino in še vedno mešamo, nato prelijemo v večjo posodo, v katero počasi dodajamo beljakov sneg. Na rahlo mešamo in nato prelijemo v kozarce in shranimo v hladilniku, dokler ne postrežemo. Pa dober tek!

bottom of page