top of page

Čudesa človeškega telesa ali razstava Body Worlds Vital


Razstava Body Worlds Vital

V Ljubljani je že dlje časa na ogled zanimiva razstava, ki nas popelje v čudovit, tudi čudežen svet človeškega telesa. Na ogled bo vse do 20. januarja. Razstava nam prikaže podrobnosti zelo zapletenega in edinstvenega sistema, ki se mu reče človeško telo. In to prek resničnih ljudi, ki so se odločili, da bodo po smrti svoja telesa darovali prav v ta namen. Sama se ob ogledu na razstavne eksponate nisem mogla izogniti vprašanju, kdo so bili ti ljudje, kakšno življenje so imeli, kakšna je bila njihova usoda. Tako da me je ob ogledu razstave vseeno spremljal kanček žalosti zaradi minljivosti naših življenj. Na razstavi je zahvaljujoč avtorju razstave, Gunterju von Hagensu, ki je razvil poseben postopek plastinacije, na ogled več človeških teles, ki na različna načine prikazujejo ustroj človeškega telesa. Videti je tako npr. šahista v položaju misleca, ki nam omogoča vpogled v potek živčnih vlaken v človeškem telesu, vidimo tudi najdebelejša in najdaljša živca v našem telesu.

Razstava Body World Vital

Na ogled je tudi vsa notranjost našega telesa, ki je običajno skrita pod našimi rebri, pa prebavni trakt.

Razstava Body World Vital

Meni osebno je bilo med bolj zanimivi stvarmi to, da obstaja velika razlika med ženskim in moških mehurjem. Videti je moč tudi odprto srce, črpalko človeškega telesa.

Razstava Body Worlds Vital

In razvoj človeka od spočetja dalje je prikazano, seveda z obveznim opozorilom pred vhodom za tiste, ki bi jim to iz takšnih ali drugačnih razlogov povzročalo kakšno neprijetno izkušnjo. Zagotovo je razstava vredna ogleda.

bottom of page