top of page

Pirini medenjaki Ta najboljši

Pirini medenjaki

Mednjaki so tipični božični piškoti. Spomnim se svojih prvih pred več kot dvema desetletjema. Recept je bil iz neke revije, se niti približno več ne spomnim katere, vem pa še, da je zahteval kar kilogram medu. Rezultat je bil, da so bili medenjaki zelo lepi na pogled, a tako trdi, da smo jih lahko porabili samo za novoletne okraske. Nato sem v letih, ki so sledila, preizkušala številne recepte in tukaj je nastala moja različica iz različnih receptov in nasvetov, kako narediti mehke in okusne medenjake.

1 skodelica sladkorja

Medenjaki

1/2 skodelice mleka

200 gr masla ali margarine

1 skodelica kostanjevega medu

2 jajci

1 čajna žlička vanilijeve arome

4 skodelice polnozrnate pirine moke

1 čajna žlička sode bikarbone

1 zvrhana čajna žlička cimeta v prahu

pol čajne žličke kurkume

1 čajna žlička kakava ali čokolade v prahu

1 jedilna žlica mletih orehov

1 jedilna žlica mletih lešnikov

Margarino, sladkor, mleko in med damo v lonec in počasi segrevamo na kuhalni plošči ter mešamo tako dolgo, da se margarina razpusti. Odstavimo s štedilnika in pustimo, da se nekaj minut hladi. V skledi zmešamo jajci, vanilijevo aromo, sodo bikarbono, cimet, mlete orehe ter kakav ali čokolado v prahu. Počasi dodajamo moko, vsako skodelico posebej, in vsakič dobro premešamo. Nato vse skupaj dodamo mešanici z margarino. Na peki papir s čajno žličko polagamo kupčke testa. Razmik med njimi naj bo dovolj velik, ker se piškoti med peko zelo razlezejo.

Medenjaki

Pečemo pri 180 stopinj Celzija 13 minut.

Ko so piškoti pečeni jih razporedimo po krožniku, da se nekoliko ohladijo in jih nato pospravimo v odprto škatlo, ki jo zapremo, ko so piškoti čisto hladni.

Pirini medenjaki

Ponovimo postopek, dokler ne porabimo vsega testa. Masa zadostuje za kar ogromno število piškotov, a vseeno ne bodo ostali dovolj dolgo.

Še nasvet: Varčne gospodinje bodo pri peki vedno uporabile obe strani peki papirja. Naj vam medenjaki teknejo!

bottom of page