top of page

Krofi malo drugače


Pusti krofi

Tole je recept za krofe, ki prihaja iz avstrijske Štajerske in je na nek način tudi del naše družinske kuharske zgodovine. Meni so všeč, ker pri teh krofih odpade "packanje" z marmelado.

1 kg moke za kvašeno testo

2 jedilni žlici kristalnega sladkorja

60 gr kvasa

0,75 l mleka

2 jajci

1 beljak

150 gr masla

1 vanilijev sladkor

2 jedilni žlici ruma

sčepec soli

sladkor v prahu za posip

1 liter maščobe za pečenje

Kvas nadrobimo v skodelico in dodamo nekaj žlic toplega mleka ter kristalni sladkor in pustimo, da kvas vzhaja in ga dodamo moki. Zmešamo in dodamo mleko, vanilijev sladkorj, jajci, beljak, rum in sol. Dobro zmešamo, nato dodamo še raztopljeno maslo in testo mešamo tako dolgo, da postane zelo gladko. Pustimo, da vzhaja. Pri krofih je pomembno, da imajo vse sestavine preden začnemo delati testo, sobno temperatura. Prav tako se izogibamo, da bi bilo v kuhinji kaj prepiha. Ko je testo naraslo, ga zgnetemo, posipamo z moko in razvaljamo. S pomočjo modelčka ali kozarca oblikujemo kroge, ki jih pustimo, da vzhajajo. Ko so krofi vzajani, s prsti naredimo na sredi vdolbino. Zagrejemo maščobo (lahko je to svinjska mast, olje za cvretje ali kombinacija obeh) in vanjo polagamo

krofe tako, da je stran z vdolbino najprej obrnjena navzdol. Kdaj vemo, da je maščoba dovolj segreta? Z leseno kuhalnico. Če se okoli kuhalnice, ki jo pomočimo v maščobo, naredijo takoj mehurčki, je ravno pravšnja temperatura. Krofe na vsaki strani pečemo tako dolgo, da postanejo zlato rjavi, to je približno minuto ali dve. Ko jih poberemo iz maščobe, jih damo na papirnate serviete in ko se nekoli ohladijo potresemo s sladkorjem v prahu ter vdolbino napolnimo s poljubno marmelado. In pust sladkih ust se lahko začne. Naj vam teknejo!

bottom of page