top of page

Nostalgija po morju ali kozice po Majino

Kozice po Majino

Spet en zelo preprost in hiter recept za super okusno kosilo. Ob pogoju, da ste velik ljubitelj morske hrane, se ve. Tale jed je sicer običajno na mizi poleti, sploh na morju, a včasih sredi zime me popade tudi kakšna nostalgija po morju.

Količine so tokrat za dve osebi.

700 gr kuhanih kozic

4 stroki česna

1 šalotka

2 dcl belega vina

pol litra vode

2 žlici olivnega olja

peteršilj

bio vegeta

polovica francoske štruce

Česen nasekljamo čim bolj drobno, Šalotko narežemo na tanke rezine in pustimo stati najmanj pet minut. Kozice dobro operemo in precedimo. Dodamo česen in čebulo, olivno olje, 1 dcl belega vina in ščepec vegete. Obilno potresemo s peteršiljem in pustimo stati vsaj pol ure.

Lahko tudi čez noč. Malo bolj zamudna varianta je, da kozice pred marinado olupimo. V tem primeru moramo v zakup vzeti, da bomo v kuhinji vsaj pol ure ali še več (odvisno od količine kozic). Je pa res, da potem pri obedu odpade obvezno packanje rok. In je potem jed v še večji užitek.

Kozice v električnem pekaču

Olivno olje segrejemo v električnem pekaču in dodamo marinirane kozice. Zalijemo z vino, nekaj malega vode (če imamo pri roki kaj ostankov goveje juhe, lahko tudi s tem). Kuhamo in pečemo približno 15 minut. Vmes večkrat premešamo in preverimo, če je dovolj količine omake oziroma, ali je že dovolj prevrela, da ni preveč redka. Narežemo francosko štruco in odlično kosilo je na mizi. Dobra stran električnega pekača je tudi ta, da ga lahko takoj postavite na mizo. Prevejeno je odlične tudi za pripravo hobotnice. Recep objavim ob priliki.

Zraven kozic se odlično prileže zelena solata z mlado čebulo in redkvicami. Naj vam zelo tekne!

bottom of page