top of page

Učinkovito čiščenje kuhinje


Čiščenje kuhinje

Pomlad prinese tudi obvezno spomladansko čiščenje stanovanja, tudi kuhinje. Opravilo nam vzame kar veliko časa, zato je dobrodošel vsak namig, kako si čiščenje poenostavimo in prihranimo čas. Če pri tem uporabljamo naravna čistila, še toliko bolje. Tudi nujno zlo, čiščenje pečice, si lahko poenostavimo, čeprav bomo potrebovali kar nekaj dni. Za čistilo pa zadostujeta voda in soda bikarbona.

Soda bikarbona

V liter vode zmešamo dve žlici sode bikarbone. Najprej ročno odstranimo vse morebitne ostanke hrane iz pečice, nato pa pečico večkrat na dan poškropimo z mešanico vode in sode bikarbone. Pri zadnjem škropljenju pečico vklopimo na 180 stopinj Celzija in vklopimo za 15 minut, nato pa pustimo, da se ohladi. Ko je pečica samo še topla, jo s kuhinjsko gobo zdrgnete, nato pa sperete s toplo vodo in obrišete ter jo vklopite za nekaj minut na 50 stopinj Celzija, da se pečica posuši.

Priporočam, da po letnem, rednem čiščenju kuhinjske police in predale obložite s koledarji, ki smo jih prihranili od preteklih let. Pri naslednjem čiščenju bo tako zadostovalo, da liste koledarjev samo odstranimo, police in predale pa obrišemo s toplo vodo, v katero smo dodali nekaj žlic jabolčnega kisa ter nekaj kapljic eteričnega olja rožmarina in sivke. Znano je, da rožmarin in sivka deluta protibakterijsko.

Sivka

Priporočam naslednje razmerje: Na liter vode dodamo 2 jedilni žlici jabolčnega kisa ter po deset kapljici eteričnega olja rožmarina in sivke. S tako pripravljeno mešanico lahko tudi očistimo hladilnik. Več o sivki, si lahko preberete v eni od prejšnjih objav na Majini zvarki in pripravki, danes pa nekaj več o rožmarinu.

Rožmarin

Rožmarin

Rožmarin izboljšuje spomin in pomnenje, ščiti pred rakom ter je učinkovit v boju proti bakterijam in virusom. Ugodno vpliva na prebavo in delovanje jeter. Njegovo eterično olje skrbi za prekrvavitev in sprošča mišice. Koristen je tudi za rast las, Krepi imunski sistem. Obkladek iz rožmarina je v pomoč pri zvinih. Če boste v banjo pred kopanjem dodali prevretek iz posušenega rožmarina in žajblja ter lubja hrasta boste učinkoviti v boju proti celulitu.

Že v antiki je veljal pregovor, da je dan brez rožmarina izgubljeni dan in to velja tudi za današnje dni. Kot navaja Dr. Feil na svoji spletni strani, so posebno dragocene učinkovite v rožmarinu cineol, karnosol, rozmanol in rožmarinova kislina. Cineol izboljšuje delovanje možganov in pomaga pri krepitvi imunskega sistema, karnesol deluje proti raku, rozmanol nevtralizira bakterije in viruse, rožmarinova kislina krepi srce in krvni obtok. Priporočeno je, da si doma vsaj v lonček posadimo rožmarin in vsakodnevno uživamo 10 lističev rožmarina.

bottom of page