top of page

Čemažev namaz


Čemažev namaz

Zdaj je primeren čas za nabiranje čemaža, ki mu tudi pravijo divji česen ali medvedji česen. Čemaž je koristen pri razstrupljanju, deluje protiglivično in antibakterijisko in naj bi tudi uničeval parazite. Danes zelo preprost recept za čemažev namaz, ki se lahko znajde tudi na vaši velikonočni mizi.

4 jedilne žlice sesekljanega čemaža

500 gr skute

1 jedilna žlica olivnega olja

2 čajni žlički sladke rdeče paprike v prahu

1 čajna žlička kurkume

1 jedilna žlička oluščenih konopljinih semen

Ščepec soli in belega popra

Čemaž

Čemaž operemo, osušimo in nasekljamo. Najbolje v električnem sesekljaljniku. Na drobno nasekljan čemaž damo v večjo posodo in dodamo skuto, kislo smetano, olivno olje ter začimbe in sol ter poper.

Čemaž

Dobro zmešamo in odličen namaz je pripravljen. Najbolje tekne s kakšnim pirinim kruhom. Vsaj pri nas. Sicer gre lahko na vsak kruh. Pa naj vam tekne!

Ko nabirate čemaž, previdnost ni odveč, ker ga nekateri zamenjujejo s strupenima podlesnikom ali šmarnico. Tako da se preden greste po čemaž, dobro oborožite z znanjem, kakšne so razlike!

Čemaž lahko shranite tudi v olivnen olju ali jabolčnemu kisu.

Čemaž v olivnem olju

Odlična je tudi čemaževa juha.

Čemaževa juha

Okusen pa tudi čemažev kruh, ki ga naredimo podobno kot česnovega. Najprepreostejši recept za čemažev namaz, ki ga lahko izkoristimo za hitro predjed ali prigrizek, je narejen iz kupljenega sirnega namaza s smetano. Potrebujemo:

1 posodica sirnega namaza s smetano

pest sesekljenega čemaža

Čemaž sesekljamo, ga dodamo v sirni namaz in dobro zmešamo. S pomočjo modelčkov za piškote iz hruha izrežemo poljubne oblike, namežemo z namazom in preprosto okusna predjed je pripravljena.

Čemažev namaz

bottom of page