top of page

Česnova pogača


Česnova pogača

Osnovni recept je prijazno posredovala sodelavka Mojca. Sama sem ga nekoliko prilagodila in upoštevala tudi željo našega ta najmljajšega najstnika in okusna predjed je bila kmalu na mizi. Pogača je lahko tudi prigrizek za obiske. Ali, ko greste na obisk.

1 kocka svežega kvasa

0,5 kg polnozrnate pirine moke

Čajna žlička rjavega trsnega sladkorja

3 jedilne žlice oluščenih konopljinih semen

3 dcl mlačne vode

0,5 dcl toplega mleka

1 jajce

Rožmarin in origano

1 čajna žlička kokosovega olja

1 čajna žlička konopljinih proteinov

2 jedilni žlici zmletih mandeljnev

1 mladi česen

Naribani sir

Mladi česen operemo in nasekljamo na manjše kose. Kvas nadrobimo v večji lonček. Dodamo sladkor in toplo mleko in zmešamo. Pustimo, da naraste.

Kvasec

Kvasec nato zmešamo z moko, ki smo ji pred tem dodali mlete mandeljne in konopljine proteine, ter vodo. Mlete mandeljne in konopljine proteine lahko tudi izpustimo. Testo se mora lepo ločiti od sklede in rok, tako da po potrebi dodajamo moko. Pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati.

Kvašeno testo pred vzhajanjem

Pekač obložimo s peki papirjem in vanj položimo vzhajano testo. Premažemo s stepenim jajcem in obilno potresemo s konopljinimi semeni, grobo mleto soljo, rožmarinom in origanom ter čez vse to potresemo naribani sir. Nato testo z nožem ali pico razrežemo na kocke:

Česnova pogača pred peko

Pečemo 30 do 45 minut pri 180 stopinj Celzija.

Pogačo lahko naredimo na 101 način, odvisno od okusa in tega, kaj imamo doma na voljo. Nekaj predlogov: grobo mleta sol in kumina v zrnju, šunka in sir, slanina in sir, ocvirki in čebula, sezamova semena in grobo mleta sol itd. Pa naj vam tekne!

bottom of page