top of page

Ocvrti bezeg


Bezeg

Bezeg

Sezona bezga je na višku.

V bistvu je letos bezeg kar pozen, ker smo imeli kar deževen in mrzel začetek pomladi. Bezeg sam ima kar nekaj zdravilnih učinkov, predvsem deluje antiseptično in protibakterijsko. Tudi pri bezgu velja previdnost pri njegovi uporabi. Uporablja se vedno termično obdelan. Bezgovi listi, veje in korenine so drugače strupeni. Ko bezeg nabiramo, bodimo pozorni, da ga ne nabiramo ob cesti, ampak v kakšnem bolj mirnem in neokrnjenem okolju. Bezeg imajo zelo rade tudi listne uši, zato najprej pogledamo, če je bezeg brez njih, ker nabiramo samo take cvetove, ki so brez nezaželjenih gostij.

Tokrat recept za ocvrti bezeg, lahko pa pripravimo tudi sok ali sirup, ali ga preprosto skupaj z meto, meliso, rezinami limone ali limete damo v vodo iz pipe in osvežilni napitek je pri roki.

Bezgov napitek

Cvetove bezga lahko tudi posušimo za čaj (bezgov čaj pripomore pri lajšanju simptomov prehlada in gripe). Podobno kot bezgove cvetove lahko po tem postopku ocvremo akacijo ali bučne cvetove. Slednji so ob skledi solate zelo okusno lahko poleto kosilo.

Potrebujemo:

Jajce

Nekaj bezgovih cvetov

Jajca dobro razžvkljamo

Segrejemo repično olje za cvretje

Bezgove cvetove pomočimo v razžvrkljano jajce in na vročem olju ocvremo. Damo na papirnato brisačko, da se dobro odcedijo, nato pa posujemo s sladkorjem ali prelijemo s poljubnim prelivom. Bezgove cvetove lahko cvremo tudi v testu, ki je podobno za palačinke (glej recept ocvrta jabolka).

Ocvrti bezeg

bottom of page