top of page

Hitri marelični cmoki


Marelični cmoki

Marelice so znane, da delujejo proti znakom staranja. V dolini reke Hunza med Indijo in Pakistanom živi istoimenska skupnost, ki je znana potem, da v svoji prehrani na veliko uporabljajo marelice (predvsem suhe). Hunzi imajo zelo dolgo pričakovano življenjsko dobo (do 120 let). Znani so tudi potem, da imajo na svojih obrazih zelo malo znakov staranja (beri gub).

Marelice

Pri nas doma imamo zelo radi marelične cmoke. Če se bo to poznalo tudi na naših obrazih ali dolžini življenja, bomo še videli. Običajno za marelične cmoke večina pripravi krompirjevo testo, ki pa zahteva časovno več časa, kot so naši cmoki, ki so pripravljeni iz skutnega testa. Na tak način pri nas pripravljamo tudi hitre njoke.

Kaj potrebujemo?

10 srednjevelikih marelic

1 lonček pasirane skute (500 gr)

2 jedilni žlici grškega jogurta (lahko tudi brez)

pirino moko (toliko, kolikor je gre v lonček, v katerem je bila skuta)

1 jajce

ščepec soli

10 čajnih žličk rjavega trsnega sladkorja ali cvetličnega medu

nekaj jedilnih žlic masla

300 gr piškotnih drobtin

nekaj moke za posip

1. Marelice operemo, obrišemo s papirnato brisačko in odstranimo koščice. Namesto koščic damo v vsako marelico žličko sladkorja ali medu. Po želji lahko dodamo tudi malo mletega cimeta.

2. V večji lonec nalijemo vodo in damo kuhat.

3. Skuto stresemo v večjo posodo. V lonček, kjer je bila skuta, nasujemo pirino moko in jo nato dodamo skuti. V posodo s skuto in moko dodamo jogurt ter ubijemo jajce, dodamo ščepec soli in dobro zmešamo.

Skutno testo  marelična cmoke iz pirine moke

Testo razdelimo na približno enakih 10 delov. Iz vsakega dela z roko oblikujemo plosko majhno palačinkov, v katero dodamo marelico in zavijemo ter oblikujemo cmoke. Povaljamo jih v moki. Sama včasi h naredim cmoke že večer prej in jih nato shranim v hladilniku, tako, da je naslednji dan kosilo, ko pridrvim iz službe, doma pa vsi lačni :), še hitreje na mizi, saj je potrebno le, da jih skuham.

Marelični cmoki

4. Ko imamo narejenih vseh 10 cmokov in je voda že zavrela, v krop previdno damo vsak cmok posebej in kuhamo tako dolgo, dokler cmoki ne priplavajo na površino.

5. V ponvi razpustimo maslo in dodamo piškotne drobtine.

6. Kuhane cmoke povaljamo v drobtinah in postrežemo. Pa dober tek!

Marelični cmoki iz pirine moke

bottom of page