top of page

Dagnje iz pečice


Dagnje

Recept se zgleduje po dagnjah na buzaro, a je prilagojen celinskemu načinu kuhanja. Okus ni zato nič slabši, a običajno doma nimamo tako velike ponve, da bi vanjo spravili več kilogramov dagnj, zato je uporaba pekača z visokim robom več kot pripravna in dobrodošla. Za štiri ljubitelje školjk potrebujemo:

3 kg dagnj

5 čebul

10 strokov česna

Nekaj žlic drobtin

1 jedilna žlica bio vegete

3 dcl rdečega vina

Nekaj žlic oliv

Nekaj na koščke narezanih posušenih paradižnikov

2 konzervi paradižnika v koščkih

Voda po potrebi

Nekaj jedilnih žlic peteršilja

Olivno olje

Dagnje dobro operemo in temeljito očistimo (to traja kar nekaj časa. Nekaj minut prihranimo, če pri enem od naših trgovskih centrov kupimo sveže, slovenske, vakumsko pakirane dagnje)

V ponvi segrejemo olje, dodamo na polovične kolobarje narezano čebulo in nekaj minut dušimo. Potresemo z drobtinami, premešamo in malo popražimo.

Dagnje v pečici

Dodamo olive, posušen paradižnik, paradižnik iz konzeve, česen in vegeto. Premešamo in dolijemo vino ter kuhamo približno 30 minut, da se omaka zgosti. Če se zgosti preveč, po potrebi dolijemo vodo in kuhamo še nekaj minut. Na koncu dodamo še peteršilj.

Dagnje v pečici

Očiščene dagnje damo v pekač in prilijemo z omako in zmešamo. Damo v pečico, ki smo jo pred tem segreli na 180 stopinj Celzija in pečemo približno 30 minut. Nato temperaturo zvišamo na 200 stopinj Celzija in pečemo še 15 minut. Narežemo francosko bageto in ponudimo zraven školjk.

Dagnje v pečici

Pa uživajte v poletju in dobri hrani! Naj vam tekne!

bottom of page