top of page

Marelična marmelada s sivko na več načinov


Marelična marmelada

Marelična marmelada pri nas doma velja za najboljšo in je po njej veliko povpraševanje. Odlična je za palačinke, rulade ali pa kar tako, s kosom svežega kruha, namazanega z maslom in marmelado. Naš Vid prisega na kombinacijo nutele in marelične marmelade. Pripravljam jo na dva načina in obvezno je pri obeh kot dodatek tudi jedilna sivka.

Posušeni sivkini cvetovi

Več o sivki si lahko preberete v eni od prejšnjih objav. Namesto marelic lahko uporabite tudi breskve.

Marelice

Marelična marmelada s sivko iz pečice

3 kilogramov marelic

3 jedilne žlice jedilne sivke

sok polovice limone

3 jedilne žlice rjavega trsnega sladkorja

1/2 čajne žličke cimeta v prahu

1/2 čajne žličke klinčkov v prahu

1/1 čajne žličke kurkume v prahu

Marelice operemo, odstranimo koščice (nekaj koščic prihranimo) in razrežemo na osmine. Narezane marelice damo v pekač, dodamo rjavi sladkor, sivko in limoni sok ter začimbe ter nekaj koščic (koščice naj bi marelični marmeladi dale dodatno aromo) in dobro zmešamo. Pekač postavimo v na 180 stopinj Celzija segreto pečico in pečemo tako dolgo, da marelice razpadejo in se zgostijo (približno 2 do 3 ure). Mešanico premešamo na vsake pol ure. Ko je marmelada kuhana, napolnimo z njo prekuhane lončke za marmelado, jih obrnemo na glavo in pustimo, da se ohladijo. Tovrstna marmelada je zelo zdrava, ker ima zelo malo sladkorja, je pa res, da je izkupiček na koncu majhen (iz 3 kilogramov dobimo približno 5 250 gramskih lončkov marmelade).

Marelična marmelada z želirnim sladkorjem

3 kilograme marelic

3 jedilne žlice jedilne sivke

3 kilogramov želirnega sladkorja

Marelice

Marelice operemo, odstranimo koščice in jih v blenderju zmiksamo. Dodamo sivko in dobro premešamo. Po navodilih za želirni sladkor skuhamo marmelado (približno 5 minut).

Želirni sladkor

Nato napolnimo kozarce za marmelado in jih ohladimo narobe obrnjene.

bottom of page