top of page

Pohorska omleta z jagodami


Pohorska omleta z jagodami

6 rumenjakov

6 beljakov

6 jedilnih žlic univerzalne moke

6 jedilnih žlic kristalnega sladkorja

Nekaj jedilnih žlic brusnične marmelada ali marmelade po izbiri

Nekaj kapljic domačega ruma

400 gramov jagod

500 gramov sladke smetane

1 vanili sladkor

Pohorska omleta je bila prva sladica, ki smo jo pred davnimi leti pripravili pri krožku gospodinjstva. To so bili še tisti časi, ko smo se pri gospodinjstvu učili kuhati, šivati in podobne praktične stvari. Danes so stvari žal postale v šoli bolj ali manj teorija in se učijo o vrtah sisala in podobno. Po mojem je ta teorija čisto mimo. No, pohorska omleta je nam v šoli odlično uspela, tako da sem jo kmalu ponovila tudi doma. Mama je bila navdušena in od takrat je bilo biskvitno pecivo pri nas doma moja domena. Še zdaj je tako in najraje res pečem vse, kar je povezano z biskvitom. Od kod sploh ime biskvit? Iz latinske besede biscotus, ki dobesedno pomeni dvakrat pečen; bis (dvakrat) in coctus, preteklik glagola coquere (kuhati), ker so Rimljani iz biskvitnega testa pripravljali piškote, ki so jih najprej spekli, potem pa sušili na zraku, da so se dlje časa obdržali.

Rumenjake in 3 žlice kristalnega sladkorja penasto umešano, Beljake in 3 žlice kristalnega sladkorja stepemo v trd sneg. Dodamo rumenjake in nato po zličah presejemo moko. Pekač obložimo s peki papirjem (če ga nimamo, potem pekač na tanko premažemo z oljem in potresemo z moko, nato pa vanj vlijemo biskvitno testo).

Biskvitno testo

Pečemo približno 15 minut pri 180 stopinjah Celzija. Ali je testo pečeno, preverimo z vilico (ko jo zapičimo v sredino testa, se nanjo ne sme nič prijeti). Testo iz pekača obrnemo na kuhinsko krpo, ki smo jo prej posuli s sladkorjem v prahu. Stran s peki papirjem prekrijemo z vlažno kuhinjsko krpo in počakam nekaj minut, nato pa odstranimo peki papir. Testo polijemo z nekaj kapljicami ruma in premažemo z marmelado in obložimo z jagodami.

Pohorska ometa z jagodami

Prepognemo na polovico in premažemo s stepeno sladko smetano, ki smo ji dodali vanili sladkor. Okrasimo z jagodami. Namesto jagod lahko uporabimo drugo poljubno sadje, prav tako lahko uporabimo tudi kakšno drugo marmelado. Jesenska varianta je lahko tudi jabolčna čežana z jabolčnimi krhlji, ki smo jih prej posuli s cimetom. Na sladkanje!

bottom of page