top of page

Melomakarona ali grški božični medenjaki

Grški božični medenjaki ali melomakarona

Že dlje časa se odpravljam na Ciper in upam, da mi bo uspelo v doglednem času. Letos sicer ne, drugo leto pa! Prav zaradi ljubezi do Cipra se zadnje čase navdušujem nad grščino, ki mi kar pošteno kravžlja možgane. Letos sem se prav zaradi tega lotila peke tradicionalnih grških medenjakov, ki se imenujejo melomakarona. Tisti, ki so jih poskusili, so bili navdušeni. Sama peka je kar dolgotrajna, ampak je bilo vredno. Si je pa zanje potrebno vzeti malo več časa.

Dan prej skuhamo sladek sirup, nasledji dan pa se lotimo peke.

Za sirup potrebujemo:

1/2 litra vode

800 gramov sladkorja

3 cimetove palčke

6 celih klinčkov

1 pomaranča

200 gramov kostanjevega medu

Pomaranče (potrebovali jih bomo 3) operemo in jih za pol ure damo v vodo, ki smo ji dodali jedilno žlico sode bikarbone. Na tak način naj bi jih učinkovito očistili nesnage. Nato jih obrišemo in počakamo da se posušijo.

Zavremo vodo, sladkor, cimet in klinčke ter na dve polovici prerazeno 1 pomarančo. Ko je sladkor čisto stopljen, odstavimo s štedilnika in dodamo med ter zmešamo. Pustimo čez noč, da se ohladi.

Naslednji dan pripravimo testo, ki je sestavljeno iz dveh mešanic.

Za prvo mešanico potrebujemo:

2 kozarca pomarančnega soka

2 kozarca repičnega olja

1 kozarec olivnega olja

50 gr sladkorja v prahu

1/2 čajne žličke mletih klinčkov

3 čajne žličke mletega cimeta

1/4 čajne žličke mletega muškatnega oreščka

1 čajna žlička sode bikarbone

naribana lupina 2 pomaranč

Za drugo mešanico potrebujemo:

1 kilogram univerzalne moke

200 gr pšeničnega zdroba

Za posip:

nekaj medu

150 gr mletih mandeljev ali orehov ali lešnikov

Pečico segrejemo na 190 stopinj Celzija. V skledi zmešamo s kuhalnico vse sestavine prve mešanice. V drugi skledi zmešamo s kuhalnico vse sestavine iz druge mešanice. Nato združimo obe mešanici in jo z rokami na kratko zmešamo (samo nekaj sekund).

Testo za piškote melomakarona

Iz testa oblikujemo ploščate kroglice in jih polagamo na pekač, obložen s peki papirjem. Lahko tudi testo razdelimo na več manjših delov, jih vsakega posebej razvaljamo in izrežemo različne oblike s pomočjo modelčkov za piškote. Sama sem uporabila srčke in smrekice. Pečemo približno 25 minut oziroma dokler medenjaki ne postanejo zlato rjavi. Takoj, ko jih vzamejo iz pečice, jih s penavko polagamo v sirup.

Nato jih damo na mrežo, da se nekoliko osušijo.

Melomakarona

Osušene piškote popršimo z medom in jih povaljamo v mletih mandeljnih ali drugih mletih oreščkih. Shranimo v kovinski škatli za piškote. Pa dober tek!

bottom of page