top of page

Čokoladna torta brez peke


Čokoladna torta brez peke

Tale torta naj bi bila najljubša torta britanske kraljice Elizabete II. Bojda jo morajo vzeti zraven na vsak njen obisk v tujini. In sem si rekla, da če je dobra za kraljico, jo je vredno poskusiti tudi pri nas doma. Pripravila sem jo za rojstni dan svojega dragega Klemna.

Potrebujemo:

Za osnovo:

800 gr plazma piškotnih drobtin

100 grobo mletih mandeljev

Za čokoladni sirup:

200 gr sladkorja

60 gr grenkega kakava v prahu

240 ml vode

150 gr masla

1 čajna žlička vanila arome

Za čokoladni preliv 250 gr sladke smetane

259 gr jedilne čokolade

Piškotne drobtine stresemo v skledu. Grobo mlete mandeljne na hitro prepražimo v ponvi in jih zmešamo z drobtinami. Nato se lotimo priprave čokoladnega sirupa. Sladkor in kakav v prahu damo v ponev in postopoma dodajamo vodo in mešamo. Ko je masa gladka, dodamo maslo in počasi zagrejemo in kuhamo še nekaj minut, ko zavre. Ves čas mešamo. Odstavimo s kuhališča in dodamo vanilijevo aromo. Pustimo nekaj minut, da se nekoliko ohladi. Čokoladni sirup prelijemo čez piškotne drobtine in mandeljne in dobro zmešamo. Pekač za torte obložimo s peki papirjem in maso vlijemo v pekač. Dobro potlačimo. Damo v hladilnik za eno uro.

Čokoladna torta brez peke

Po eni uri vzamemo iz hladinika in pripravimo čokoladni preliv. Jedino čokolado nalomimo na majhne koščke in damo v ponev. Sladko smetano damo v drugo ponev in jo zagrejemo skoraj do vretja, a ne sme zavreti.

Čokoladna torta brez peke

Vročo smetano prelijemo čez jedino čokolado in mešamo, da se vsa čokolada stali in poveže s smetano. Še vročo kremo prelijemo čez čokoladno-piškotno osnovo in pekač s torto damo čez noč v hladilnik. Naslednji dan torto po želji okrasimo, najbolje z mletimi mandlji, in serviramo. Namesto mandljev lahko uporabite tudi orehe ali lešnike. Pa dober tek!

bottom of page